4 април | РЦСИ „Топлоцентрала“ Бар Сцена
април 4, 2024
6 април | РЦСИ „Топлоцентрала“ Зала 1
април 6, 2024

5 април 2024 г.

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

Основната програма на „Литературни срещи пролет 2024“ ни очаква на 𝟓 и 𝟔 април в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. „Порастване“ се вписва като тематично ядро в цялата програма от събития на пролетните Срещи. Разглежда се в различни смисли – от преминаването през трудни тийнейджърски години, през сложни (белязващи или травматични) отношения деца-родители до откриване на вътрешна мотивация и двигател за промяна. Така в общ разказ са свързани разговорите с автори, дискусията, четенето и пърформанса, които предстоят в рамките на три дни.

Вход свободен


„Литературни срещи пролет 2024“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община, програма „Култура“. Гостуването на Горан Войнович се реализира с подкрепата на Посолство на Словения в София, Slovenian Book Agency и Beletrina.

„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Провеждат се с партньорството на Национална галерия: Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и издателство ICU.

18:00 ч. - „Полупрозрачна материя“: Пърформанс на Валерия Вълчева
Вечерта ще започне с театрален пърформанс на Валерия Вълчева по текстове на Мария Каро, с участието на Александра Манчева и Мирослава Захова.
19:00 ч. - Разговор с писателките Андрея Расучану и Теодора Димова
Програмата продължава с разговор с много голяма литературна тежест, защото ще срещне литературният свят на две забележителни писателки. С едни от най мощните съвременни литературни гласове в Румъния и България – писателките Андрея Расучану и Теодора Димова – ще разговаря преводачката от румънски и преподавателка Лора Ненковска.

Андрея Расучану е румънска писателка, авторка на книги с литературна критика и редакторка. Романът ѝ „Вятърът, духът, дъхът“ е отличен с наградата на Съюза на румънските писатели за белетристика, наградата на Румънската академия на науките за проза, номинирана е за наградата „София Надежде“, Националната награда за проза „Зиарул де Яш“ и др. Романът е включен в краткия списък на Европейската награда за литература през 2022 г. Първият ѝ роман, „Непозната форма на живот“ също печели отличия и читателско внимание. Публикувала е разкази в различни сборници, както и няколко монографии в областта на литературната география и геокритиката, като във фокуса на интересите ѝ нерядко е Букурещ и неговата литературна история. Нейните книги са мащабни триптиси, в които тя опитомява историята, стихийността , природата и географските пространства, като ги подрежда в разкази-карти на човешките съдби. Силата ѝ да работи пластично с образите, изключително богатият ѝ език и бароков стил на писане превръщат романите ѝ в едни от най-интересните книжни явления в румънската литература през последните години.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на седем романа, девет пиеси, играни в страната и чужбина, и няколко есеистични книги. През 2007 г. „Майките“ спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика. „Адриана“ е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен филмът „Аз съм ти“. През 2010 г. „Марма, Мариам“ спечели Националната награда „Хр. Г. Данов“ за българска художествена литература. През 2019 г. Теодора Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов“ за цялостен принос в българската книжнина. През същата година излезе романът ѝ „Поразените“, който по-късно се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България“, спечели наградата за проза „Перото“ и „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга. През 2022 г. „Поразените“ получи новоучредената френска литературна награда „Фрагонар“. През 2023 г. Теодора Димова стана носител на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
20:30 ч. – Литературно четене
Събитието ще завърши със специално литературно четене с елементи на споделяне, в което ще участват Ина Иванова, Виолета Кунева, Владислав Христов, Анна Лазарова, Иван Брегов и Христо Мухтанов. Водеща ще бъде Надежда Московска.