25 юни | 20:00 Поезия срещу войната
юни 25, 2023
15 октомври | 18:00 Дискусия: „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“
октомври 15, 2023

Пърформанс „Господин Паломар“

15 октомври | 17:00

Casa Libri


Поради ограничение на местата, единствено пърформансът „Господин Паломар“ ще бъде с предварително записване!

Можете да запазите своето място тук.

Режисьор: Валерия Вълчева
Актьор: Александър Тонев
Пианистка: Инес Симеонова

Тенденция, която „Прочети София“ следва във всички издания на „Литературни срещи“ е смесването на изкуства и подходи към разнообразни теми. Есенните Срещи ще предложат различни входове към богатата биография и творчество на Калвино. Затова и събитието ще започне с пърформанса „Господин Паломар“ на режисьорката Валерия Вълчева, с участието на актьора Александър Тонев и пианистката Инес Симеонова. Спектакълът е специално създаден за събитието и това е единствената дата, на която може да бъде гледан. „Паломар“ е последното произведение на Итало Калвино. Както признава самият автор, „Паломар“ силно се различава от останалото му творчество. Книгата представлява поредица от свързани разкази за г-н Паломар, който наблюдава света отвън.
„В „Господин Паломар“ има много автобиографични елементи и изследователите го определят като романът, който най-добре описва истинската същност на автора. Паломар е Калвино: има жена и дъщеря като героя си, ходил е в Мексико като него, живял е в Рим и Париж (Калвино живее и работи във френската столица 7 години, където се запознава с Раймон Кьоно, Роланд Барт, Борхес и др.), дори е мълчалив като героя си.“, пише преводачът и преподавател Сава Славчев, модератор на дискусията „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“, която ще започне след пърформанса.
„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Есенното издание се реализира в партньорство със Cinelibri и със съдействието на Италианския културен институт в София, Casa Libri и Colibri. „Литературни срещи 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община, Министерство на културата.