25 юни | 17:00 Писма за фронта
юни 25, 2023
25 юни | 20:00 Поезия срещу войната
юни 25, 2023

Дискусия:

Репортажи от разломите на света

25 юни 2023 | 18:00

Голяма зала, ТР „Сфумато“


С участието на:

➠ Оуен Матюс (Великобритания)
➠ Димитър Кенаров

Модератор:

➠ Биляна Курташева

На английски език, със симултанен превод

От 18:00 ч. в Голяма зала на „Сфумато“ ще бъде и централната дискусия: „Репортажи за разломите на света“, посветена както на жанровете, така и на възможните разкази на някои от най-стъписващите събития в съвременната ни история. В дискусията ще участва журналистът и поет Димитър Кенаров. Специално за събитието в България пристига и британският журналист, писател и историк Оуен Матюс. Модератор на дискусията ще бъде Биляна Курташева.

Ето така тя очертава този предстоящ и особено интересен разговор:

„Кои са, къде са разломите на света днес? Кой живее там и какво има да ни каже? Изглеждат далечни, други светове, но понякога внезапно се оказват съвсем близо, в съседна страна, съседен двор; изглеждат мрачни места, но често тъкмо оттам ни пронизват лъчи на прозрение за света, за човешката ситуация тук и сега. За това ще говорим с Оуен Матюс и Димитър Кенаров, автори, журналисти, събирачи на истории оттатък ръба на подредения свят. В траекториите им – професионални и биографични – освен Украйна от вчера и днес, влизат места като Босна, Чечня, Афганистан (Матюс), Ирак, Беларус (Кенаров). Но във фокуса на тяхното писане не са само конфликтите и крайностите, а преди всичко хората, техните гласове и гледни точки, съпротиви, съмнения, заблуди, оцелявания. Това е живият материал на литературната журналистика, на художествената документалистика – едно от най-мощните течения в съвременната англоезична литература. Изправяйки се на ръба на света, се изправяш и на ръба на жанровете, принуден си да отидеш отвъд привичните им формати. Но доколко медиите са готови на това, и доколко – читателите?“

 

Британският журналист, писател и историк Оуен Матюс е роден в Лондон, а неговата майка е от Харков. Матюс завършва модерна история в Оксфорд, преди да стане журналист на свободна практика в Босна. През 1997 г. Оуен Матюс става кореспондент на списание „Нюзуик“ и отразява втората чеченска война, както и руската политика и общество. Между 2001 и 2006 той живее в Истанбул и отразява конфликтите в Афганистан и Ирак. Матюс е сътрудник на BBC, CNN, NBC и много други. След 2006 ръководи и списание „Нюзуик“ в Москва. Още първата му книга “Stalin's Children: Three Generations of Love and War” („Децата на Сталин: три поколения на любов и война“) е била в краткия списък на Guardian First Books Award, Orwell Prize за политическо писане и френския Prix Medicis Etranger. Книгата е преведена на 20 езика и всъщност проследява личните истории на три поколения от семейството на Оуен Матюс в Русия.
Последната книга на Матюс („Overreach“, 2022) е разследване, което разглежда началото на войната в Украйна през исторически връзки, какво се е случило по време Covid-периода и плановете на Путин, вътрешна информация, свързана с Кремъл и пропагандната машина, сведения от руски и украински войници. Книгата не проследява единствено причините за войната, но и как се разгръщат военните действия в първите шест месеца. Книгата бе в краткия списък на Parliamentary Book Awards. Оуен Матюс е автор и на книгата „Безупречен шпионин“, която е преведена на български и е посветена на житейската история на един от известните шпиони на Съветския съюз. Матюс е автор и на романи, базирани на реални житейски истории. Книгите му са преведени на повече от 28 езика.
 

Друг основен участник в събитието ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров, чиято книга „Диктатори, трактори и други приключения“ излезе преди броени дни. Кенаров е учил в Американския колеж в столицата, а през 2004 г. получава бакалавърска степен по американска и руска литература от Мидълбъри колидж (САЩ). Дипломната му работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три академични награди. Димитър е завършил Мидълбъри колидж и Университета „Бъркли“. Негови стихове, преводи, есета, репортажи и пътеписи са публикувани в българската и чуждестранна преса. Носител е на годишната награда за публицистика на сп. „Вирджиня куотърли ревю“. Работил е като стажант в „Литературная газета“ (Русия) и „Атлантик мънтли“ (САЩ). Стихосбирката му „Пътуване към кухнята“ печели специална награда в Националния конкурс за литературен дебют „Южна Пролет“. Димитър Кенаров живее близо 12 години живее в САЩ и пише репортажи за издания като The New Yorker, Foreign Policy, Boston Review и др. Част от тези репортажи той събира в книгата „Диктатори, трактори и други приключения“. Той също така превежда и художествена литература.

Модератор на дискусията ще бъде литературната теоретичка и преподавателка Биляна Курташева. Тя е доктор по теория и история на литературата, доцент в Нов български университет. Автор е на книгите „По ръба на сравнението. Яворов и Ролинг Стоунс и други не/възможни интертекстове” (2018, номинация за национална награда „Христо Г. Данов”) и „Антологии и канон: антологийни модели на българската литература“ (2012, Национална награда „Южна пролет“ за литературна история и критика). Биляна Курташева е съосновател и редактор на независимото списание за литература „Витамин Б“, а от 2000 г. е главен редактор на „Следва“, списание за университетска култура и хуманитаристика, издавано от Нов български университет.
„Литературни срещи лято 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община и Министерство на културата.
„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Реализират се с партньорството на Театрална работилница „Сфумато“.