25 юни | 18:00 Дискусия: Репортажи от разломите на света
юни 25, 2023
15 октомври | 17:00 Пърформанс „Господин Паломар“
октомври 15, 2023

Поезия срещу войната

25 юни 2023 | 20:00

Открита сцена, ТР „Сфумато“


С участието на: Анна Багряна, Анна Лазарова, Георги Гаврилов, Иван Димитров, Преслава Виденова, Стефан Иванов

Въпреки че това издание на „Литературни срещи“ ще бъде фокусирано предимно върху нехудожествената литература, документа и свидетелството, поезията винаги има своето значимо място във всички литературни събития на фондация „Прочети София“, затова и летните „Литературни срещи“ ще завършат с четене на поезия от антологията „Поезия срещу войната“. То ще започне в 20:00 ч. на сцената пред ТР „Сфумато“.
Съставители на антологията са Георги Гаврилов, Стефани Дънева, Райчо Ангелов и Анна Лазарова. „Поезия срещу войната“ включва стихотворения на 101 автори, 80 от които български поети. Издадена преди година, приходите от продажбите на антология се даряват на фондация Ukraine Support and Renovation (представлявана от Наталия Еллис).
Веднага след поетическото четене (в 21:00 ч.) публиката може да види и „Приказки за мъртвата царкиня“ от Николай Коляда, под режисурата на Ана Батева на Голяма сцена и част от „Малкия сезон“.
„Литературни срещи лято 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община и Министерство на културата.
„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Реализират се с партньорството на Театрална работилница „Сфумато“.