24 юни | 19:30 Представяне на интерактивната инсталация „Убежища“. Четене в движение с Елена Телбис
юни 24, 2023
25 юни | 17:00 Писма за фронта
юни 25, 2023

Разкази за войната и мира: седем лични истории

24 юни 2023 | 20:00

Голяма зала, ТР „Сфумато“


С участието на:
➠ Анна Багряна (Украйна)
➠ Мария Черешева 
➠ Георги Милков
➠ Манол Пейков
➠ Ирина Недева
➠ Силсила Махбуб
➠ Йордан Ефтимов 
 
Първият ден на „Литературни срещи“ ще продължи с основното събитие от 20:00 ч. на Голяма сцена, наречено: „Разкази за войната и мира: седем лични истории“.
Войната в Украйна вкара мисленето за войната и мира съвсем конкретно в дневния ред на цяла Европа. Проследяването на всяка война по света, генезисът на войната въобще и разбирането за постоянното усилие, което мирът изисква, често попада в регистъра на абстрактното или на преобладаващо експертния анализ. Личните истории обаче рисуват ясна картина и ни доближават до научаването на това какво именно преживяват хората по време на война, защо е важно да полагаме повече усилия за мира. Това може да са истории от позицията на журналист, военен репортер, литературен теоретик и поет, доброволец, но и историите от първо лице на хора, които бягат от войната. Тези седем истории няма да са истории за геройства. Те ще поставят на преден план перспективата и отговорността на свидетеля, който се стреми към или все още живее в мир.
„Литературни срещи лято 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община и Министерство на културата.
„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Реализират се с партньорството на Театрална работилница „Сфумато“.