5 април | Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство
април 5, 2024

6 април 2024 г.

РЦСИ „Топлоцентрала“

Зала 1

Основната програма на „Литературни срещи пролет 2024“ ни очаква на 𝟓 и 𝟔 април в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и РЦСИ „Топлоцентрала“. „Порастване“ се вписва като тематично ядро в цялата програма от събития на пролетните Срещи. Разглежда се в различни смисли – от преминаването през трудни тийнейджърски години, през сложни (белязващи или травматични) отношения деца-родители до откриване на вътрешна мотивация и двигател за промяна. Така в общ разказ са свързани разговорите с автори, дискусията, четенето и пърформанса, които предстоят в рамките на три дни.

Вход свободен


„Литературни срещи пролет 2024“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община, програма „Култура“. Гостуването на Горан Войнович се реализира с подкрепата на Посолство на Словения в София, Slovenian Book Agency и Beletrina.

„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Провеждат се с партньорството на Национална галерия: Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и издателство ICU.

18:00 ч. - Българският роман за порастването
През последните години се появиха няколко романа, посветени на темата за порастването. Най-често автофикционални, в част от случаите - дебютни романи, обикновено добре приети от читателите и критиката, те предлагат различни варианти на сюжета за детството, юношеството и израстването в България в края на 20-ти и началото на 21-век. Защо е актуален този сюжет в литературата? Как може да бъде разказано детството и порастването? Какво е да израснеш в България през 90-те години на миналия и през първите години на настоящия век? Това ще бъдат и темите на разговора с писателите Антония Апостолова, Емануил Видински и Камелия Панайотова.
19:30 ч. - Среща с Горан Войнович, Словения
Известният словенски писател Горан Войнович пристига в София специално за Литературни срещи пролет 2024!
Писател, поет, режисьор, сценарист, драматург и колумнист - Горан Войнович е считан за един от най-талантливите автори на своето поколение. Разговорът с него ще води журналистът Бойко Василев.
Войнович завършва Академията за театър, радио, филми и телевизия в Любляна, като специализира телевизионна режисура и писане на сценарий. През 2023 г. Словения бе държавата-почетен гост на Панаира на книгата във Франкфурт, а Горан Войнович бе сред ключовите гости и участва в поредица от дискусии и събития.

Темата на тазгодишните „Литературни срещи“ е „Порастване", а младите герои са част от неговата литературна биография. Автор е на няколко книги, превеждани на много езици, и е носител на престижната европейска литературна награда „Ангелус“ и наградата „Кресник“ за роман на годината, която получава три пъти. Българските читатели познават книгите му в превод на Лилия Мързликар: „Югославия, моя страна“ и „Смокинята“. Буквално до броени дни предстои да излезе неговият роман „Джорджич се връща“. Всъщност тази книга прави доста връзки с дебютния му роман „Чефурите – вън!“ (2008), който му носи множество награди… и известни проблеми със словенската полицията, която привиква на разпит писателя заради обидите към полицаи, отправени от главния герой на романа Марко. Тийнейджърът в измислената история има проблеми с полицията, а Горан Войнович е принуден да обясни пред следователи в Любляна какво именно означава художествена литература. Действието на двете книги – „Джорджич се връща“ и „Чефурите – вън!“ е съсредоточено в люблянския квартал Фужине, имат общи герои и разглеждат сходни проблеми, свързани с живота на младите имигранти от различни етнически и културни общности.
Войнович е съсценарист на филма „Успех, Недим“ (Good Luck Nedim), спечелил наградата „Сърцето на Сараево“ и номиниран за най-добър късометражен филм на Европейската филмова академия. Режисьор е на късометражни и пълнометражни филми.