15 октомври | 20:00 Авторски текстове, вдъхновени от „Ако пътник в зимна нощ“
октомври 15, 2023
5 април | Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство
април 5, 2024

4 април 2024 г.

РЦСИ „Топлоцентрала“

Бар Сцена

Още с първото събитие през 2024 г. фондация „Прочети София“ отбелязва своето порастване. Тази година организацията, която стои зад „Литературни маршрути“, „Скритите букви“ и „Литературни срещи“ навършва десет години от своето съществуване. Точно под знака на този юбилей ще започне третото годишно издание на Литературни срещи, чиято тема ще бъде „Порастване“. Екипът на „Прочети София“ избра този фокус за тематичното ядро на всички събития от пролетната програма. „Литературни срещи“ ще започнат с рождения ден на „Прочети София“. И тъй като всяка инициатива на фондацията е запомняща се и отличителна, тази вечер ще запази традицията и няма да се ограничи до откриващо парти.

Вход свободен

„Литературни срещи пролет 2024“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община, програма „Култура“. Гостуването на Горан Войнович се реализира с подкрепата на Посолство на Словения в София, Slovenian Book Agency и Beletrina. „Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Провеждат се с партньорството на Национална галерия: Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и издателство ICU.

18:00 ч. – Начало
Welcome Drink и начало на празничната вечер, обещаваща забавления и смислено общуване.
18:30 ч. – Дискусия „Трудностите на растежа“
В панела ще вземат участие Силвия Чолева, Елена Алексиева, Тодора Радева и Димитър Стоянович, а модератор ще бъде журналистът, философ, културолог и преподавател Николай Колев.
Медитативно-терапевтична дискусия за това, което искахме, но не направихме. В духа на Агамбеновото питане „Що е творчески акт?” участниците в дискусията ще разкажат развитието си като творци през две важни връзки – между творчеството и съпротивата и между творчеството и потенциалността. Ще споделят личния си бунт и поддаване на външния натиск да създаваш, терора на очакването да си винаги присъстващ и творящ, принудата да израстваш дори и през грешките, които допускаш. И най-важното – кое от всичко, което можеш да направиш, са преценил да НЕ правиш и защо?
20:30 ч. – „Прочети София“ - специална селекция
Вечерта ще завърши със сет от съчетана тематична музика с архивни записи на гласове на поети и писатели, свързани с теми и събития на „Прочети София“. Селекцията е направена и представена от Светослав Тодоров, който е добре познат писател, журналист, диджей и промоутър.