15 октомври | 17:00 Пърформанс „Господин Паломар“
октомври 15, 2023
15 октомври | 20:00 Авторски текстове, вдъхновени от „Ако пътник в зимна нощ“
октомври 15, 2023

Дискусия: „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“

15 октомври | 18:00

Casa Libri


Модератор: Сава Славчев

Участници: Ани Бурова, Валентин Калинов, Мартин Касабов

Дискусията „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“ ще започне в 18:00 ч. в Casa Libri и в нея ще участват литературната теоретичка Ани Бурова, писателят, преводач и доктор по философия Валентин Калинов и писателят, книжар, кино и литературен критик Мартин Касабов. Модератор ще бъде преводачът и преподавател Сава Славчев.
Дискусията ще проследи различните стилове, в които пише Калвино – от неореализъм до постмодернизъм, преплитане на жанрове, метатекстуалност, експерименти. Ще се обърне към богатата на събития, дейности и включване в различни интелектуални кръгове биография на иначе затворения автор. Ще изведе връзката с науката, вкуса към иронията и постоянния стремеж да се изясни света. Както и близостта до читателя и лекотата в писането.
Но този разговор няма да засяга единствено творчеството на Итало Калвино, а ще обърне внимание на по-общите въпроси за писателят днес и тенденциите в литературата. След като миналата година в есенните „Литературни срещи“ бе очертана една характерна тенденция на съвременната литература, свързана с „действителния случай“ и автофикцията, този път ще бъде поставен въпросът за мястото на въображението; за интелектуалната игра; за историите, родени от други книги, а не задължително от действителността; за детайлното вглеждане в света, който е описан в подробности, но за който пишещият остава чужд и встрани.

15 октомври 1923 г. е датата, на която е роден италианският писател, признат за един от най-добрите стилисти, космополит, експериментатор, „литературен хамелеон“, сравняван с Борхес. Итало Калвино е роден в Куба, но две години след това родителите му се връщат в Италия. През 1941 г. той е приет във Факултета по агрикултура в университета в Торино. По същото време започва да пише разкази, поезия и текстове за театър. Няколко години по-късно записва филология, тогава става и член на италианската комунистическа партия. Пише първия си роман на 23-годишна възраст. През целия си живот сътрудничи на редица списания и вестници. Пътува много и обикаля Южна Америка, Мексико, Аржентина, Испания и Франция. Разнообразното му творчество е добре познато в България с произведения като „Баронът по дърветата“, „Несъществуващият рицар“, „Разполовеният виконт“, „Космически комедии“, „Марковалдо, или сезоните в града“, „Невидимите градове“, „Ако пътник в зимна нощ“, „Паломар“ и „Американски лекции: шест предложения за новото хилядолетие“.

„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Есенното издание се реализира в партньорство със Cinelibri и със съдействието на Италианския културен институт в София, Casa Libri и Colibri. „Литературни срещи 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община, Министерство на културата.