1 април
април 1, 2023
24 юни | 20:00 Разкази за войната и мира: седем лични истории
юни 24, 2023

Представяне на интерактивната инсталация „Убежища“. Четене в движение с Елена Телбис

LT_JUNE_23_1x1_INSTAGRAM_АLT_JUNE_23_1x1_INSTAGRAM_32

24 юни 2023 | 19:30

Фоайе на ТР „Сфумато“ и зала Underground

➠ Четене в движение с участието на Елена Телбис

➠ Интерактивна инсталация „Убежища“

Визуална среда: Боряна Зафирова
Звукова среда: Екатерина Минкова

❗️ Местата за перформативното четене с участието на Елена Телбис са ограничени, затова е необходимо предварително записване. Четенето ще започне в 19:30 ч. от фоайето на ТР „Сфумато“. Може да заявите своето място ТУК.

Инсталацията ще бъде отворена и достъпна в зала Underground в двата дни на „Литературни срещи“:
24 юни – 19:30 – 22:00
25 юни – 17:00 – 21:00

В събитието са включени текстовете на Сергий Жадан, Дубравка Угрешич, Уилям Уортън, Василий Гросман, Адам Загаевски, Ерих Мария Ремарк и др.


Разбира се, войната е тема на много литературни произведения и именно художествените текстове буквално ще ни отведат до първото събитие от програмата на „Литературни срещи“ – звуковата и визуалната инсталация „Убежища“, която в рамките на два дни ще се помещава в зала Underground. Публиката ще бъде поканена на място, където са експонирани онези вещи, които крепят личния мир в извънредната ситуация – вещи, които пазим, за да помним нормалността. Убежищата могат да са скривалище, сигурно място, но и онова място, в което непредвидимо и жестоко събитие като войната може да захвърли съществуването. Всеки човек от публиката ще има възможност да се включи, като остави свой списък на онези вещи-убежища и уютни скривалища. С тези споделяния няма да се симулира състоянието на война, а обратното – ще бъде направен опит да се види вещественото, което пази мира. Откриването на „Убежища“ ще започне на 24 юни, точно в 19:30 ч. от фоайето на ТР „Сфумато“, веднага след представлението „Времеобичане“ по романа на Георги Господинов – „Времеубежище“, който режисьорката Василена Радева прави заедно със студенти от департамент „Театър“ на Нов български университет. От 18:00 ч. той пък ще постави началото на „Малкия сезон“ на ТР „Сфумато“.
„Литературни срещи лято 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община и Министерство на културата.
„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Реализират се с партньорството на Театрална работилница „Сфумато“.