31 март – Творческа Европа
март 31, 2023
1 април
април 1, 2023

31 март 2023

Гьоте-институт

Голяма зала, етаж 2


Вход свободен
Визуална среда: Съпромат
Подкаст на живо: Цветан Цветанов и Стефан Прохоров

19:00 – 19:20 – Алек Попов
Алек Попов ще представи разказа „Пътят на охлюва“, написан по действителен случай. Той ще бъде част от предстоящия му сборник с разкази. През този текст, съпроводен с илюстрация и кратко видео, той ще постави темата за социалните медии днес - има ли място творецът в тях, какво печели и какво губи с присъствието си там; как те изкривяват действителността и изцяло изместват фокуса от същински важното.
19:20 – 19:40 – Еми Барух
Еми Барух ще говори за фотографите, които с изключителна чувствителност и умение успяват да покажат съвременния свят, да провокират мисъл, емоция и действие сред публиката; за фотокнигите като различен вид книга; за изборите, които вече 10 години прави екипът на ФотоФабрика.
19:40 – 20:00 – ВБВ
Ще бъдат прочетени стихотворения за миналото на космонавтиката и за бъдещето на животните, като същевременно ще се представи поетичната трилогията за времето, започнала с „Е:то.“ (Литературен вестник; 2000), продължила с „Ще:“ (Жанет 45; 2011) и завършила с наскоро излязлата стихосбирка „:беше…“ (Версус; 2022).
20:00 – 20:20 – Кристин Димитрова
През откъси от последния си роман „Ще се върна за теб” писателката Кристин Димитрова ще говори за трудното намиране на смисъла в един бързо променящ се свят, който не се интересува от нищо и никого поотделно.
20:20 – 20:30 – пауза
20:30 – 20:50 – Антоанета Колева
Тема: "Защо да избираме провокации по границите?" Антоанета Колева, директор на Издателска къща КХ - Критика и Хуманизъм, философ по образование, издател (и преводач) на книги от почти 30 години, ще говори защо е плодоносно и щастливо да се избира етосът на непрекъснати провокации по границите между фундаментални отрези от интелектуалната реалност (например литература/философия, популяризиране/творене, визуални изкуства/текстове) и привидно недокосващи се професионални полета, свързани с книгите.
20:50 – 21:10 – Николай Терзийски
Николай Терзийски ще търси отговори на въпросите „Кой съм аз?“ и „Защо съм тук?“ през откъси от романите си „Отлъчване“, „Хроники на неведомото“, „Звезди под клепачите“, на фона на изображения и музика.
21:10 – 21:30 – Виктория Драганова
„Разказ с елементи на плуване за един басейн, който се превръща в галерия, която се превръща в институция. Скачането е забранено, но въображението желателно.“ Така накратко кураторката Виктория Драганова описва това, което ще видим единствено по време на „Литературни срещи пролет“
21:30 – 21:50 – Иван Димитров
Иван Димитров ще запознае публиката с един комар, или по-точно казано с част от пиесата си и бъдещия си сборник с възкратки разкази „Как се сприятелих с един комар“, чието действие се развива по времето на извънредното положение. Един колкото исторически, толкова и абсурден за времето си текст.

„Литературни срещи пролет 2023“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации"; Столична община; Министерство на културата. 

В партньорство с Гьоте-институт, Бюро „Творческа Европа“ и RATIO.