Пролет
март 9, 2023
31 март – Творческа Европа
март 31, 2023

30 март 2023

Гьоте-институт

Голяма зала, етаж 2

Вход свободен
Визуална среда: Съпромат
Подкаст на живо: Цветан Цветанов и Стефан Прохоров


19:00 – откриване
19:10 – 19:30 – Захари Карабашлиев
Захари Карабашлиев в откровен разговор с Тони Николов за своите творчески, лични и житейски избори. Как решава дали една идея е подходяща за роман, разказ или драма; зад какви каузи застава; кое е наклонило везните, за да се върне от Америка в България…
19:30 – 19:50 – Жюстин Томс
Експериментална театрализирана интерпретация на части от романа “Clair de Lune” на Жюстин Томс С участието на актьора Ей Бо
19:50 – 20:10 – Йордан Славейков
Театрализирана версия на разказите „Обяд“ и „Ти спиш“ от книгата „Празнично семейство“ на Йордан Славейков С участието на актрисата Августина-Калина Петкова.
20:10 – 20:30 – Галина Борисова
„Докато сме живи не може да се задоволим само с гледане“ Галина Борисова ще ни въвлече във физическа интерактивна структурна импровизация с въпроси за личните или взаимни избори и активности, които правим ежедневно (съзнателно или неволно). „Как решаваме в група какво ни занимава – активно физическо разработване на собствени внезапни решения, чрез които ще разрушим границата между публика и изпълнител“, казва Галина Борисова.
20:30 – 20:50 – Радослав Бимбалов
В търсене на забравената човешка същност през разкази от сборника „Млък“ и откъси от предстоящия роман „Екстазис“, Радослав Бимбалов ще ни разкаже за това как човека се превръща в машина, живеем ли във фантастичните сюжети на писатели-фантасти като Кир Буличов, Братя Стругацки и Айзък Азимов) и болезнен процес ли е връщането към човешкото.
21:00 – 21:45 – Коцерт за кратко на група КАКЕ?
В двора на Гьоте-институт Групата КАКЕ? е постпънк българо-английската вокално-инструментална формация с трима членове – Андрю Андерсон, Мартин Пенев и Мартиан Табаков. Създадена е през 2019 в София, България, Европа. Основна предпоставка за съществуването на формацията е приятелство между жените на членовете. С гордост групата КАКЕ? заявява, че няма нито една любовна балада. За сметка на това се фокусира върху тленността, духовната нищета и пазаруването. Имат много парчета и смятат да ги покажат на световната публика под формата на концерти, албуми и др. Андрю Андерсон е англичанин. Той е роден в малка ферма в близост до Манчестър Учил е фотожурналистика. Работи като редактор на списание. Притежава повече от седем синтезатора, от които понякога ползва един. Първите стъпки на Мартин Пенев в музиката са когато на петгодишна възраст той настъпва барабанче. Впоследствие тренира баскетбол, пада от скали и получава сертификат за воден спасител. Изучавал е Теология и Дигитални изкуства. Изявява се в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. Мартин се връща към усвояването на ударните инструменти като съосновател на КАКЕ?, където изучава занаята и до днес. В свободното си време е художник. Мартиан Табаков, още познат като princedarkness в abv.bg и icq, не яде шоколад, сирена и кисело зеле, нито пие мляко, вино или кафе, но това няма пряко отношение към музиката, която прави заедно с КАКЕ?. Понеже като дете Мартиан има страхотен неуспех в свиренето по ноти на цигулка и виолончело, той намира утеха в аматьорското свирене на китара. Захваща се със скулптура и поезия. Участва в театрални постановки, но не и държавни. Утвърждава духовната си посока с помощта на вокално-инструменталната формация КАКЕ?.

„Литературни срещи пролет 2023“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации"; Столична община; Министерство на културата. 

В партньорство с Гьоте-институт, Бюро „Творческа Европа“ и RATIO.