Литературен куиз
ноември 16, 2022
30 март
март 30, 2023

Пролетното издание на „Литературни срещи“ 2023 ще бъде на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България. Тъй като „Литературни срещи” се провеждат няколко пъти в годината в напълно различен формат, пролетната им версия ще се различава от лятната и есенната програма. Всъщност „Литературни срещи пролет“ се провеждат за първи път. „Избори“ пък е тяхната тема, а тридневното събитие ще включи повече от 20 участници от различни сфери на изкуствата.

Асоциацията с политическите избори, които ще са ден след края на „Литературните срещи, е съвсем очевидна, но изборите са и буквално заложени в самия формат на събитието.

„Литературните срещи“ ще бъдат посветени на представянето на писатели, артисти от различни области на изкуствата и теоретици, под формата на интензивни 20-минутни презентации, определяни и режисирани от самите участници. Всеки от тях ще бъде напълно свободен да избере какво, как и защо ще представи на публиката, а то може да е буквално всичко – единственото условие е да има литературна връзка.

Утвърждавайки подхода, типичен за събитията на фондация „Прочети София“, „Литературни срещи“ ще продължат да търсят още и още възможни връзки между литературата и другите изкуства; между литературата и науката; да уплътнява нишките, които подчертават осмислянето на литературните процеси, като част от по-широката картина на тенденции и взаимодействия. Точно това е причината пролетните „Литературни срещи“ да включват писателска, поетична, сценографска, фотографска, драматургична, журналистическа, художествена, кураторска, музикантска, хуманитарна и научна перспектива.

Сред участниците през първите два дни на събитието ще бъдат Алек Попов, Антоанета Колева, ВБВ, Виктория Драганова, Галина Борисова, Еми Барух, Жюстин Томс, Захари Карабашлиев, Иван Димитров, Йордан Славейков, Кристин Димитрова, Николай Терзийски, Радослав Бимбалов. Първата вечер (30 март) ще приключи с музиката на група „КАКЕ?“ 

Михаела Добрева и Борис Далчев от творческия тандем „Съпромат“ не само ще създадат визуалната среда на събитието, но тя ще бъде и своеобразна рефлексия на темата.

Вместо водещи, „Литературни срещи“ ще имат нещо като подкаст на живо или иначе казано – публиката ще чува гласовете на журналиста Цветан Цветанов и режисьора и драматург Стефан Прохоров, които ще обобщават и коментират случващото, а и самата тема. Първите два дни ще бъдат в Голяма зала на Гьоте-институт.

Събитието на 1 април ще се проведе в библиотеката на Гьоте-институт и ще се различава от предишните дни, тъй като ще вплете в директни и задочни разговори известни чуждестранни и български писатели, хуманитаристи и учени, които ще мислят върху темата: „Отвъд човешкото“, разделена на два дискусионни панела. Изходна точка ще бъдат създадените образи във фантастичната литература и екофикцията, както и различни научни теории, които въвеждат нечовешката перспектива. „Изборът отвъд човешкото предлага обещание за обновяване на литературата, а литературата може да предложи път към по-малко антропоцентрични и по-мъдри форми на живот“, казват модераторите на двете дискусиите – Александър Попов и Константин Георгиев.

Началото на втория ден (31 март) пък ще предложи още един избор на творци и артисти – екипът на Бюро „Творческа Европа“ ще представи и ще проведе обучение за възможностите за финансиране на мобилност на артисти и професионалисти, ангажирани в културата и изкуствата, които програма Culture Moves Europe предоставя.

Пролетните „Литературни срещи“ ще бъдат със свободен достъп.


„Литературни срещи пролет 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община и Министерство на културата. В партньорство с Гьоте-институт, Бюро „Творческа Европа“ и RATIO.