„Гардеробът“
юни 11, 2022
Камерно литературно четене
юни 11, 2022

Отвъд. За границите на изкуствата
Дискусия с участието на Олга Токарчук

11 юни 2022 | 18:30 – 20:00

Отвъд. За границите на изкуствата
Дискусия с участието на Олга Токарчук // Тераса


Модератор: Камелия Спасова
Участници: Александър Попов, Боян Манчев, Владия Михайлова 

По време на гостуването на Олга Токарчук на „Литературните срещи“ ще поставим нейното творчество в широката рамка на превода и прехода между изкуствата. Романите, разказите и критическите есета на Токарчук не се страхуват да мислят съвремието с неговите критични зони, както и да намират езика, деликатен и пластичен, с който да назовем травмите и тревогите си, жалбите и желанията си. 

Изходната точка на разговора с Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов е въпросът за вътрешните и външните граници на изкуствата. Неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова. 

Какво може да ни разкаже един роман, стихотворение, картина, снимка, театрална постановка, филм, танц? Но това значи да се питаме какво не може да улови дадена творба. Могат ли вътрешните граници на литературата да се преодолеят със скок към друго изкуство, а и каква е природата на този скок: превод, метаморфоза или екфраза? Къде се очертават външните граници на изкуствата и се минава към другите сфери на философията, точните науки, политическите дебати или виртуалната сфера на социалните мрежи? Какви са стаите на отделните изкуства – библиотеки, музеи, галерии, театри, киносалони? И имаме ли социално въображение да изобретяваме нови места?

По какъв начин средствата на едно изкуство се използват в друго? Как научни факти стават основа на художествени произведения, но и как научната фантастика вече е измислила света, който обитаваме ведно със сценариите за предстоящото? 

В крайна сметка творбите гравитират около едно невидимо поле, в което искат да назоват онова, което е безпримерно, непредставимо и невъобразимо. Ясно е, питаме се къде е това „отвъд“ границите.