Камерно литературно четене
юни 11, 2022
Бързи срещи
юни 11, 2022

„Чудати разкази“ // театрален пърформанс

11 юни 2022 | 20:50 – 21:50

„Чудати разкази“ // театрален пърформанс // Тераса, Зала 1


режисьор: Марий Росен
визуална среда: Съпромат
звукова среда: Мартин Каров
актьори: Жана Рашева и Александър Митрев

Три истории от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук са в основата на един театрален пърформанс, замислен от режисьора Марий Росен и сценографите от творческия колектив „Съпромат“ – Михаела Добрева и Борис Далчев. Автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. 

Актьорите Жана Рашева и Александър Митрев, като двама паноптични разказвачи, ще преведат зрителите през световете на трите разказа. Като следи от преминаването през чудатите им земи ще останат три инсталации, с които зрителите ще могат да влизат в интеракция след края на пърформанса. Самостоятелно, като свят, затворен сам в себе си, ще функционира инсталацията „Гардеробът“. Базирана на разказ от друг сборник на Олга Токарчук, тя ще се активира от любопитството и активното включване на самите посетители. 

„Срещата ми с Олга Токарчук беше интензивна. Четях книгите ѝ една след друга, без да примесвам водите им с друга литература. Желанието ми беше да се изпълня с нея, доколкото позволява вместимостта ми. Да я усетя плътно и чувствено и чак тогава да избера с коя част от прочетеното да съградя театрален свят. 

Целта ми не е да създам нещо изчерпателно, а напротив, да оставя вратата полуотворена, колкото само да се надниква вътре, и така да предизвикам интерес към останалото, невключеното... Да отключа чудатия свят на писателката, а всеки, който се почувства пътешественик, да отвори широко и да влезе.“

Марий Росен